ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Μητροπολη Κωνσταντιας και Αμμοχωστου

Το 2007 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Πρώτος Μητροπολίτης εξελέγη ο μέχρι τότε Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο οποίος καί ενθρονίστηκε στις 12 Μαΐου 2007, ημέρα μνήμης του αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Η εκλογή του κ. Βασιλείου ως Μητροπολίτη Αμμοχώστου αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου γενικότερα, αλλά ιδιαίτερα για την επαρχία Αμμοχώστου.

Επανιδρυόταν μετά από αιώνες η μητρόπολη που αποτελούσε μέχρι τον 12ο αιώνα τη «μητρόπολη της νήσου», δηλαδή την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, μέχρι την κατάλυσή της κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας (1191-1570/1).

Όταν εξελέγη Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ο κ. Βασίλειος, αναλάμβανε, σχεδόν από το μηδέν και με περιορισμένα μέσα, να οργανώσει, να στελεχώσει και να εξοπλίσει μία νέα μητρόπολη, να βρει συνεργάτες, να δημιουργήσει έργα υποδομής, να συνενώσει τον λαό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, να επαναπροσδιορίσει την εκκλησιαστική κουλτούρα και συνείδηση στη μητροπολιτική περιφέρειά του.

Ανάμεσα σε άλλα, σε αυτό συνέβαλε και η επαναφορά, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Βασίλειου, ενός θεσμού της αρχαίας Εκκλησίας, αυτού της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, που έχει χαρακτήρα και προσανατολισμό πνευματικό. Σκοπός της Συνέλευσης είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ποιμνίου, ιδιαίτερα των προσφύγων που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο, με το έργο της Μητρόπολης.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος, με τη χάρη του Θεού και δωρεές που του χάρισε ο Κύριος, μαζί με τους κληρικούς, το ποίμνιο και τους συνεργάτες του, πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια να βάλει τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στον εκκλησιαστικό χάρτη, πρωτοστατώντας και πρωτοπορώντας σε δράσεις που ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια της Κύπρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΛΗΨΗ: