Search
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κοινωνια

Η μέριμνα για το ποίμνιο απασχολεί τον Μητροπολίτη Βασίλειο σε όλα τα χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας του. Η εμπειρία του από τις δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, η ανάγκη για ανασύσταση από το μηδέν και με περιορισμένα μέσα της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου υπήρξαν καθοριστικές για τις κοινωνικές και ποιμαντικές πρωτοβουλίες του Μητροπολίτη Βασίλειου.

Ακόμα και ως Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος, τη δεκαετία του 1990, ο Μητροπολίτης περιόδευε στις ενορίες και τα μικρά χωριά για την τέλεση Ακολουθιών, φτάνοντας ακόμα και στις πιο ξεχασμένες για χρόνια περιοχές της αχανούς Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, κυρίως δε στην αποκομμένη μετά την τουρκική εισβολή ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με την οποία τον συνέδεε ο τόπος καταγωγής του. Άμεση ήταν και τότε η επαφή του Μητροπολίτη με τους νέους στις ενορίες και στην Κατασκήνωση Αγίου Νικολάου Στέγης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Από το 2007 με την εγκατάσταση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην προσωρινή έδρα της στο Παραλίμνι, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη και υπό την προεδρία του επιτελείται χωρίς διακρίσεις και διακριτικά σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο.

Στη Μητρόπολη Κωνσταντίας λειτουργούν, από το 2007, Γραφείο Πνευματικής Διακονίας, Βιβλιοθήκες, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Συμβούλιο Νεολαίας, τα οποία με τις δράσεις τους φέρνουν την τοπική κοινωνία της ελεύθερης και κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου, κυρίως τους μαθητές, τους στρατιώτες και γενικά τους νέους, σε επαφή με το έργο της Εκκλησίας και της Μητρόπολης. Προς τούτο, υπό εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία Κατασκήνωσης.

Άμεση είναι η εμπλοκή των νέων, μέσω της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις της Μητρόπολης, για παράδειγμα στην Έκθεση Βιβλίου, με οργανωμένες επισκέψεις μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση και στα Διεθνή Αγιολογικά Συνέδρια. Χάρη στο προσωπικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μητροπολίτη, δίνεται μεγάλη σημασία στη συνεργασία της Μητρόπολης και των κληρικών της με όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της επαρχίας Αμμοχώστου και με τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Με την αγαστή συνεργασία του Μητροπολίτη και των κληρικών με τις Διευθύνσεις των Σχολείων και τους Διοικητές των στρατιωτικών μονάδων ενισχύεται το έργο και η αποστολή της Εκκλησίας προς του νέους μας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται επίσης ειδικά διαμορφωμένες διαλέξεις του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου για τελειόφοιτους μαθητές και στρατιώτες. Στη Μητρόπολη λειτουργούν Διακονία Σχολείων και Διακονία Στρατού. Μεγάλη δραστηριότητα αναπτύσσει και η Διακονία Κατηχήσεων.

Μέσω της Ομάδας Κοινωνικής Διακονίας επιτελείται έργο για ποιμαντική και οικονομική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Συσσίτιου, Διακονίας Νοσοκομείων και Ομάδας Ιεραποστολής σε συνεργασία με τον αρχιμανδρίτη και ιατρό π. Αναστάσιο Πογιατζή σε χώρες της Αφρικής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μεγάλο φιλανθρωπικό έργο επιτελείται και από τους Χριστιανικούς Συνδέσμους Γυναικών.

Στη Μητρόπολη Κωνσταντίας λειτουργεί Ταμείο Κληροδοτήματος άπορων φοιτητών και κάθε χρόνο δίνονται Φοιτητικές Υποτροφίες.

Η Μητρόπολη Κωνσταντίας έχει ενορίες και είναι στελεχωμένη με ιερείς για ποιμαντική διακονία των ρωσόφωνων, βουλγαρόφωνων και ρουμανόφωνων κατοίκων της μητροπολιτικής της περιφέρειας.

Η μεγάλη σημασία της ποιμαντικής και πνευματικής διακονίας ήταν και αυτή που οδήγησε, ήδη από το 2007, στην απόφαση για εγκατάσταση συστήματος απευθείας μεταδόσεων Ακολουθιών και εκδηλώσεων.

To όλο έργο της Μητρόπολης συντελείται και με την προσφορά εθελοντών και οργανωμένων συνόλων, Δήμων και Κοινοτήτων.