Search
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Βιογραφικο

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Μάνδρες της επαρχίας Αμμοχώστου.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και όταν αποφοίτησε, το 1960, επιδόθηκε στα ιερά γράμματα, με την ένταξή του στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Από το 1967 μέχρι το 1970 φοίτησε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» και στη συνέχεια στο  Α´ Γυμνάσιο Αμμοχώστου.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1974, και μετά την αποφοίτησή του, το 1978, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου της Ελβετίας. Στη συνέχεια, το 1991, ολοκλήρωσε στο ίδιο Πανεπιστήμιο διδακτορική διατριβή στη γαλλική γλώσσα με θέμα «Οντολογική διάκριση ουσίας και ενέργειας και γνώσης του Θεού κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή».

Το 2020 ολοκλήρωσε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεύτερη διδακτορική διατριβή με θέμα «Η γνώση του Θεού κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό».

Είναι μέλος του Ακαδημαϊκού – Διδακτικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου. Έχει διδάξει στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» της Εκκλησίας Κύπρου και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με μονογραφίες και άρθρα στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, και έχει δώσει μεγάλο αριθμό ομιλιών στην Κύπρο και το εξωτερικό. 

ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Για δέκα και πλέον χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1980, εργάστηκε, μαζί με τον Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνό, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

Tο 1991 με εντολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ ίδρυσε και οργάνωσε σε συστηματική βάση το «Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας Κύπρου», του οποίου υπήρξε προϊστάμενος επί σειρά ετών. Οι γνώσεις, η εμπειρία και οι γνωριμίες που διέθετε στον τομέα αυτό, μαζί με την αγάπη και τον σεβασμό του οποίου τύγχανε και τυγχάνει σε πανορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο, προσέδωσαν ένα ξεχωριστό κύρος στην παρουσία της Εκκλησίας Κύπρου στους διορθόδοξους και διαχριστιανικούς διαλόγους.

Για σειρά ετών υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και έχει εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου σε θεολογικούς διαλόγους.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά την 11η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξελέγη παμψηφεί στη θέση του Προέδρου εκ μέρους όλων των Ορθοδόξων στο Συμβούλιο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

Το 1960 εντάχθηκε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, το 1970 χειροτονήθηκε διάκονος της Μονής, και παρέμεινε σε αυτή μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.

Αντίγραφο (2) του 20191211183403427_0001

Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια, ως διάκονος, πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης, την Εκκλησία της Ελλάδος, το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη και την Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας ως πρωτοσύγκελλος, αναλαμβάνοντας διοικητικές και ποιμαντικές ευθύνες.

Το 1991 ανέλαβε ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας.

Το 1996 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος.

Τη δεκαετία που ακολούθησε (1996-2006), ο Τριμυθούντος Βασίλειος ανέλαβε, εκτός των διεκκλησιαστικών σχέσεων, την ευθύνη της διαχείρισης πολλών υποθέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το βάρος των ευθυνών έγινε ακόμα μεγαλύτερο μετά το 2000, οπότε ξεκίνησαν προβλήματα με την υγεία του αοίδιμου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄. Ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια προ της κοιμήσεως (22 Δεκεμβρίου 2007) του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ και πριν την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ (12/11/2006), ο Τριμυθούντος Βασίλειος διεκπεραίωνε ουσιαστικά σχεδόν μόνος, με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία επισκόπων και ποιμνίου, τις υποθέσεις της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με την έγκριση των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Στις 11 Μαΐου 2007 εξελέγη, με ψήφο κλήρου και λαού, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και ενθρονίστηκε στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης στο Παραλίμνι. Ο Μητροπολίτης Βασίλειος, με τη χάρη του Θεού και αρετές που του χάρισε ο Κύριος, μαζί με το ποίμνιο και τους συνεργάτες του, πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια να βάλει τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στον εκκλησιαστικό χάρτη, πρωτοστατώντας και πρωτοπορώντας σε δράσεις που ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΛΗΨΗ: